De ce ar trebui să folosești pedale „clip in”

Majoritatea dintre noi începem „aventura velo” cu pedale normale, platformă. Acestea permit începătorilor să se simtă confortabil pe bicicletă, întrucât, la nevoie, poți imediat să iei piciorul de pe pedală și să te sprijini pe teren. În timp însă, mulți cicliști încep să descopere limitele acestor pedale „simple”, atunci când și ei încep să câștige experiență, încredere, începând să pedaleze mai repede și mai mult. Întrucât pedalele normale nu au posibilitatea de a valorifica putere ta în mod constant și eficient, majoritatea cicliștilor vor trece la un sistem de pedale „clip in”.

Iată câteva avantaje ale pedalelor clip in:

Transferul de putere

Când completezi o rotire a pedalei, puterea generată este importantă nu doar când apeși pedala, ci și când rotești în sus, când tragi de pedală. Cu pedalele normale, tip platformă, tragerea în sus este imposibilă. În schimb cu cele clip in, poți valorifica puterea de-a lungul întregului cerc descris de pedală în timp ce se rotește. Față de mișcarea de apăsare în pedală, tragerea de pedală folosește alt set de mușchi, „hamstring” mai precis, coapsa posterioară. Astfel, folosind pedale clip in, poți antena și mai mulți mușchi ai corpului tău.

Potrivire perfectă

Înălțimea șeii este extrem de importantă atunci când faci un bike fitting. Însă la fel de important este și reglajul plăcuței pedalei, care ține cont de înălțimea șeii. O plăcuță greșit instalată, pentru ciclist poate însemna: dureri la genunchi, dureri ale șoldului, dureri ale gambei etc. Odată fixat în pedală, piciorul ar trebui să descrie o rotație lină, cursivă, ciclică. Dacă observi că reglezi prea des plăcuța sau că analizezi exagerat de mult cum se simt picioarele tale în timp ce pedalezi, atunci poate este nevoie să cauți alt sistem de pedale și plăcuțe. Chiar dacă majoritatea pedalelor oferă posibilitatea de ajustare a plăcuțelor sau reglaj al tensiunii de eliberare, de cele mai multe ori totul se reduce la preț și limitări. Pentru a modifica unghiul de eliberare, care de cele mai multe ori este limitat la 9 grade, unele sisteme te obligă în felul ăsta, să cumperi alte plăcuțe. La pedalele Wahoo Speedplay însă plaja de eliberare a pantofului din pedală este de la 0 la 15 grade. Și totul reglabil dintr-o singură plăcuță. Acest simplu reglaj al tensiunii, care se face direct în plăcuțele Wahoo Speedplay, permite cicliștilor să regleze: poziționarea față-spate a pantofului în pedală, gradul de joc al pantofului în pedală, unghiul de eliberare al pantofului din pedală. Nu este nevoie de achiziția altor plăcuțe, dacă vrei alt „feeling” în pedale.

Pedale cu două fețe

La pedalele de șosea, nu toate pot fi folosite pe ambele lor fețe. Majoritatea pedalelor de acest tip se regăsesc doar la mtb. Însă Wahoo Speedplay are aceasta opțiune, de a fixa pantoful, indiferent de partea pe care se află pedala. Este un sistem ce oferă „liniște sufletească”, cicliștilor care nu reușesc să găsească din prima, sau a doua, sau a treia încercare, poziția perfecată pentru a clipsa.

Posibilitatea de a merge pe jos

Câteodată cele mai frumoase ture sunt cele care se încheie la o cafea sau la brutărie, de unde iei ceva bun pentru acasă. Însă pentru asta ai nevoie să mergi pe jos, chiar și puțin, iar cu plăcuțele de șosea, acest lucru poate fi dificil, ele ieșind mult în afara tălpii pantofului. Dacă suprafața pe care mergi este lucioasă sau udă, situația devine chiar periculoasă, întrucât aceste plăcuțe alunecă foarte ușor. Nu este și cazul plăcuțelor Wahoo Speedplay, pentru care exista capace speciale, care protejează plăcuța atunci când ai nevoie să te deplasezi pe jos. Protecția oferă și aderența necesară ca să nu aluneci, pe gresie spre exemplu.   Articol adaptat si preluat de la Blog.wahoofitness.com.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.