Șase semne că te antrenezi prea mult

Antrenamentul în exces presupune exercițiu fizic exagerat, combinat cu o recuperare precară. Acestea pot genera schimbări în cadrul diferitelor tale sisteme: neurologic, endocrinologic, imunologic sau pur și simplu stările tale zilnice au de suferit. Antrenamentul în exces poate porni de la simpla idee că dacă faci încă un antrenament, îți vei îmbunătăți performanța.

1 Dispoziția

Ai observat că în ultima vreme ești mai deprimat? Rutina ta zilnică și interacțiunea cu oamenii te agită sau te stresează în vreun fel? Ți se pare că glumele colegilor de antrenament nu mai sunt amuzante? Aceste schimbări de stare, dispoziție și atitudine pot fi semne că ești obosit. Monitorizarea zilnică a stării tale este unul din cei mai importanți indicatori ai antrenamentului în exces. Dacă lucrezi cu un antrenor, acesta va observa repede că nu ești în apele tale si va ajusta programul de antrenament. Însă dacă te antrenezi singur, este o idee bună să începi să urmărești în fiecare dimineață, cum te simți și ce stare ai.

2 Oboseala

Cum diferă această oboseală, cauzată de stres, de oboseala normală, de după antrenament? Ai început să observi că fiecare sesiune devine din ce în ce mai grea, indiferent de antrenament? Chiar și zilele ușoare devin grele. În funcție de cât de adânc ai intrat în „vârtejul” antrenamentului excesiv, te poți simți obosit chiar și dimineața, imediat după ce te-ai trezit, sau când urci și doar câteva trepte. Activitățile zilnice, rutina, totul începe să fie o povoară, iar acestea sunt semne că organismul tău cere o pauză. Este de asemenea important să faci analize de sânge în cazul acestor stări de oboseală, mai ales dacă sunt inexplicabile, pentru a te asigura că starea pe care o ai nu este cauzată de oboseală cronică.

3 Modele de somn

Dormi în general buștean sau în ultima vreme te chinui să adormi? Somnul este un alt factor cheie care indică oboseală și recuperare insuficientă. Ești acum stresat nu doar pentru că nu dormi ci și pentru că știi că somnul este crucial pentru ca organismul tău să se recupereze. Stresul cronic duce la niveluri ridicate de hormoni, în special cortisol, care poate avea impact negativ asupra somnului tău.

4 Nivelurile de stres

Stresul în general, sub forma efectelor antrenamentului asupra corpului tău, ajută organismul să devină mai puternic. Dar nu orice „stres” este bun. Avem stres fizic și stres psihic. Însă corpul tău nu face diferența dintre tipurile de stres. Stresul este stres și atât. Aici putem vorbi despre Modelul Psihobiologic, potrivit căruia efortul de anduranță nu este limitat de bariere fiziologice ci de bariere psihologice. Dacă faci un antrenament în timp ce ai și un psihic obosit, performanțele îți vor fi reduse. Dacă ai avut vreodată probleme în a termina un antrenament, după o zi grea la muncă, chiar dacă erai pregătit, înseamnă că ai trecut prin acest fenomen. Există două tipuri de stres: eustress (pozitiv) și destress (negativ). Corpul tău răspunde pozitiv și se adaptează la eustress. Pe de altă parte, corpul se apără atunci când întâlnește destress. Corpul tău are o capacitate limitată pentru cât stres poate accepta. Este foarte importanta să ții cont de cât stres întâlnești zilnic, atunci când îți evaluezi nivelul de oboseală.

5 Leziuni sau boli

Ai observat cumva că te îmbolnăvești mai des decât de obicei? Sau că organismul tău prezintă inflamații mai des? Leziunile și bolile sunt două rezultate majore ale antrenamentului în exces. Corpul tău nu mai este în stare să țină pasul cu reparațiile pe care trebuie să le facă după fiecare antrenament, pentru că, cel mai probabil, ai sărit peste cea mai importantă parte a antrenamentului – recuperarea corectă. Când organismul este depravat de somn și nutrienții necesari pentru a se repara, te pui într-o situație foarte precara, linia dintre sănătate și boală devenind din ce în ce mai neclară. Odată această linie depășită, vei începe să simți o cascadă de efecte neplăcute cauzate de somn insuficient, aportul de nutrienți și repararea mușchilor. Sistemul tău imunitar este compromis, devenind astfel din ce în ce mai susceptibil la boli.

6 Schimbări la ritmul cardiac

Cei care își monitorizează pulsul, atunci când intră într-o stare avansată de oboseală, vor observa un puls mai mic la o anumită valoare a puterii sau cadenței. Corpul tău este controlat de două ramuri ale Sistemului Nervos Autonom: Simpatic și Parasimpatic, SNS și PNS pe scurt. Când organismul întâlnește stres mai mult decât este obișnuit în mod normal, SNS și PNS intră în acțiune. La acest stres cronic, inima răspunde mai încet la schimbări – pulsul variază mai încet la început de efort, și își revine mai greu la final de efort. De asemenea îi scade capacitatea de a bate repede la efort maxim. Chiar și fără un senzor de puls, îți poți da seama când intri în aceasta stare. Pulsul tău în repaos (RHR – resting heart rate) este un indicator foarte bun al condiției tale fizice și un bun indicator al oboselii. Pe măsură ce condiția ta fizică devine mai bună, RHR va mai mic. În timpul perioadelor cu oboseală mare, vei observa de asemenea, ca RHR este mai mare decât de obicei.

Te-ai antrenat în exces? Acum ce faci?

Simplu, trebuie să te odihnești. Dar nu va fi ușor, mai ales dacă începi să devii anxios la ideea că trebuie să faci pauză. Exercițiul este o parte vitală la rutina noastră zilnică: aduce echilibru, elimină stresul și aduce un flux de endorfine. Din păcate, aceeași activitate acum te obosește. Chiar dacă este greu, trebuie să încetinești ritmul antrenamentelor. Dacă trebuie să alegi între 30 minute de pedalare ușoară și somn, alege somnul. Articol scris de Jeff Hoobler, adaptat si preluat de la Blog.wahoofitness.com.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.