Care sunt diferențele dintre plăcuțele Shimano SH51 și SH56? Unele sunt pentru începători, celelalte pentru avansați

Poate nu ai observat până acum, însă Shimano oferă două tipuri de plăcuțe pentru pedalele SPD de tip mtb, ciclocros sau gravel. Este vorba de Shimano model SH51 și model SH56. La prima vedere acestea sunt identice, singura deosebire, care le dă de gol că sunt diferite, fiind culoarea, SH51 fiind negre, iar SH56 argintii. Și da, după culoare îți poți da seama de rolul fiecăreia.

Din punct de vedere al designului, cele două plăcuțe par a fi identice, diferențele fiind subtile. Însă diferența importanta dintre cele două este numărul de moduri în care plăcuța eliberează pantoful. Astfel, plăcuțele SH51, cele negre, sunt pentru cicliștii “avansați” întrucât pantoful este eliberat doar în plan orizontal, mișcând călcâiul spre exteriorul sau interiorul bicicletei.

Pe de altă parte, plăcuțele SH56, cele argintii, sunt pentru „începători”, întrucât permit eliberarea pantofului într-o multitudine de direcții. Practic în toate direcțiile, dacă se aplică suficientă tensiune. De asemenea, aceste plăcuțe argintii au pe ele ștanțată și litera „M”, de la… nu știm de la ce… Poate de la “multi release”.

Așadar, dacă ești la început de drum cu utilizarea pedalelor SPD, atunci poate este mai bine să folosești plăcuțele argintii, pentru începători. În cazul unei opriri neașteptate, sau căzături, ai mai multe șanse să scoți piciorul din pedală. Sau să iasă singur.

Pe de altă parte, dacă ești deja obișnuit cu SPD-urile atunci este de preferat să folosești plăcuțele negre SH51, pentru a evita eliberări accidentale ale piciorului din pedala. Dacă tragi mai tare de ele, în special când ești la concurs, nu este exclus ca pantoful să iasă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.