Ce este ciclismul de interior?

Suntem  încă în toiul verii, dar este bine de știut ce este și cu ce se mănâncă “ciclismul de interior” sau “indoor”, pentru a ști ce avem de făcut când vremea va începe să nu ne mai permită să facem așa ușor antrenamentele și turele în natură.

Ciclismul „indoor” este, desigur, ciclismul pe care îl practici în casă, folosind bicicleta normală și un echipament special pe care instalezi bicicleta. Acest echipament poate varia foarte mult, de la pedale instalate sub birou, la clasicul trainer sau chiar bicicleta dedicată de indoor, precum deosebita Wahoo KICKR Bike.

Pentru a înțelege mai bine ce este ciclismul de interior, vom enumera cele mai populare echipamente pe care cicliștii le folosesc în casă. De reținut este că pentru fiecare tip de echipament, cu cât este mai asemănător cu sportul adevărat, cu atât mai util îți va fi.

Tranierul indoor

Trainerul smart indoor este un dispozitiv pe care instalezi bicicleta, de la care ai detașat roata spate. Wahoo Kickr Core este un astfel de dispozitiv. Trainerul se fixează în locul roții și va simula, foarte realist, ceea ce urmărești în paralel, pe un ecran tv, calculator sau telefon, daca ai conectat, tot în paralel, și un sistem de simulare a realității virtuale, precum Zwift. Un astfel de sistem nu este obligatoriu să-l ai, pentru că simularea terenului (cât de greu sau ușor pedalezi), poate fi simulat și direct de la ceasul smart conectat la trainer sau de la telefonul conectat la trainer, pe care rulează un app ce simulează un program de antrenament.

Exista și varianta trainerului smart la care nu trebuie scoasă roata spate. La acesta bicicleta se instalează cu totul, roata spate intrând în direct contact cu trainerul. Wahoo Kickr Snap este un astfel de trainer.

Biciclete de exercițiu

Există, de asemenea, biciclete care fac o treaba foarte bună la simularea experienței pedalării. Spre exemplu Wahoo KICKR BIKE simulează foarte bine deplasarea fără a pedala, oferind, în același timp, profile de schimbare a vitezelor ca la bicicletele normale. Construită cu puterea de procesare a trainerelor smart normale, această bicicletă duce realitatea virtuală către următorul nivel de realism. Wahoo KICKR BIKE funcționează împreună cu platforma Zwift cât și cu platforma proprie Wahoo SYSTM.

Ruloul

Ruloul constă într-o serie de cilindri folosiți împreună cu o bicicletă normală. Ruloul intră în direct contact cu roțile bicicletei, ținând bicicleta pe loc în timp ce ciclistul pedalează. Mulțumită acestui sistem, bicicleta se poate mișca liber stânga-dreapta, în limitele lățimii cilindrilor, oferind astfel mai mult realism.

Există și varianta smart a acestui sistem, prin Wahoo KICKR ROLLR care lasă roata spate liberă, dar o fixează pe cea față. În acest fel, ruloul poate aplica rezistență asupra roții spate.

Articolul a fost publicat în original pe blogul Wahoofitness și poate fi citit în întregime aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.