Transvîlcan pe Bicicleta – Drumul lui Mihai Viteazul

Transvîlcan – DJ 664, este un drum forestier, o parte asfaltat, care face legătura între Oltenia și Transilvania, cunoscut și sub denumirea “Drumul lui Mihai VIteazul”. Șoseaua traversează Munții Vâlcan si unește localitățile Schela, din județul Gorj, și Vulcan din județul Hunedoara. Altitudinea maximă la care se ajunge pe acest drum, este de 1621 m, în pasul Vâlcan.

Traseul se numește așa pentru că Mihai Viteazul a trecut pe aici pentru a ajunge la Viena, să ceară ajutor împăratului Rudolf al II-lea. Conform legendei, înainte să ajungă în Pasul Vâlcan, calul său ar fi murit din cauza efortului, în locul numit acum Poiana lui Mihai. Se pare că domnitorul ar fi înnoptat acolo, după care ar fi plecat mai departe pe jos. (sursa shtiu.ro)

Tura de bicicletă poate începe din mai multe locații, însă varianta descrisă aici pleacă din Bumbești Jiu cu direcția Sambotin și apoi Schela. Cu un total de 82 km, traseul începe pe asfalt, continuând apoi cu drum de beton, de calitate mai slabă. Ulterior se transformă în forestier. Pe partea sudică, în Gorj, drumul nu este asfaltat, însă odată ajuns în pasul Vâlcan, drumul este asfaltat până jos în Vulcan.

Returul, înapoi spre Bumbești Jiu, se face pe Valea Jiului și, dacă erai obosit după tot acest traseu, peste pasul Vâlcan, te vei bucura să afli că restul de kilometri spre Bumbești Jiu, vor fi în întregime, la vale.

Per total, circuitul însumează în jur de 82 km cu o diferență de nivel de aproximativ 1.400 m, așadar este potrivit chiar și pentru cei cu condiție fizică medie. Asigură-te totuși că pleci în tură suficient de devreme, pentru ca returul, pe Valea Jiului, să fie pe lumină. Bicicleta ideală pentru această excursie este gravel bike-ul, pentru că vei întâlni în jur de 30% drum forestier / gravel și restul asfalt.

Track-ul gps poate fi download-at de aici sau direct de pe Bikemap.net.

2 thoughts on “Transvîlcan pe Bicicleta – Drumul lui Mihai Viteazul

 1. stefan stefanos says:

  Salut
  De mult planuiesc sa l fac si eu cu n gravel dar n am gasit timp. E bunicel art tau. Lipsesc unele detalii. La urcare din Schela ceva mai sus nu sunt portiuni f dure, strict de mtb? Te poti catara cu gravelul peste tot sau se impinge la bicla destul pana in varf? Ai.poze suplimentare? Multumesc.

 2. Dan Mazilu says:

  Salut,
  In partea de sus a forestierului dinspre Schela mai sunt portiuni abrupte si dificile, dar anvelopele de gravel sunt suficient de robuste. In functie de conditia ta fizica e posibil sa mai si impingi. Cu mtb e mai usor pentr ca ai rapoarte mai usoare, insa bucatile grele sunt maxim 10% din tot traseul. Dupa mine nu merita sa iei mtb pentru tura asta.
  Poze relevante nu prea am, dar am facut filmuletul asta
  https://www.youtube.com/watch?v=s4wRpypUWmE&t=18s

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.